Tržište nekretnina u praksi

avatar

logo kuca prostorPoslednjih meseci  objavljuju se tekstovi u medijima o ekspanziji  tržišta nekretnina u Srbiji. Autori tekstova su uglavnom čelni ljudi Beogradskih agencija za nekretnine. Navodi se da je promet u porastu sa tendencijom daljeg rasta.

Analizirajući broj licenciranih agencija za nekretnine u Srbiji zaključujemo da je od ukupnog broja 70% registrovano u Beogradu, 20% u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i svega 10% u ostatku Srbije. Iz ove činjenice zaključujemo da tržište nekretnina u Srbiji praktično živi u navedenim velikim gradovima,  dok u ostalom delu zemlje i dalje stagnira ili zamire.

Poseban problem malobrojnih posrednika u manjim mestima predstavlja nedostatak navike angažovanja posrednika u prometu nekretnina i vrlo često zaobilaženje posrednika i pored njegovog angažovanja. Problem posredovanja u malim mestima predstavlja i lako lociranje oglašenih nekretnina, tako da potencijalni , malobrojni, kupci lako pronađu vlasnika i sa njim završe posao.

U razgovoru sa licenciranim posrednicima u ostatku Srbije 90% jedva preživljava, a preko 70% razmišlja o gašenju firme ili preregistraciji delatnosti.

Dakle, kada se govori o tržištu nekretnina to se odnosi na 35 – 40% dela teritorije zemlje dok 60 – 65% teritorije nije uopšte obuhvaćeno.

Globalni problem za posrednike predstavlja i činjenica da se najveći broj prometa nekretnina obavlja preko poslovnih banaka i javnih izvršitelja. Dobar deo prometa se obavlja i na crnom tržištu preko neregistrovanih posrednika.

Ukoliko se navedeni problemi ne reše u dogledno vreme u većem delu zemlje ostaćemo bez registrovanih posrednika u prometu nepokretnosti.

Rešenje problema vidimo u izmenama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti kojima bi se regulisalo obaveza prometa preko licenciranih posrednika. Ove izmene bi regulisale i tarife posredničke provizije, čime bi nalogodavci bili dodatno zaštićeni, kao i dodatna odgovornost posrednika u smislu obaveze ugovaranja saradnje sa advokatskom kancelarijom koja za posrednika obavlja pravne poslove, a koji se ne bi posebno naplaćivali već bi bili sadržani u posredničkoj tarifi – proviziji. Ustavni i zakonski osnov za izmene sigurno postoji, a što se tiče tržišta svaki nalogodavac ima slobodan izbor za njega najprihvatljivijeg posrednika.

Izmenama zakona automatski staje crno tržište, sigurnost klijenata – nalogodavaca se podiže na viši nivo i punjenje budžeta zagarantovano.

Kao jedna od pozitivnih posledica dovela bi do povećanja broja posrednika i većeg zapošljavanja u ovoj oblasti.

06.07.2018

PROSTOR nekretnine

1,377 pregleda ukupno, 2 pregleda danas

Kategorija : Blog &Praksa

Blog obuhvata tekstove i diskusije koje imaju za cilj da informišu posetioce sajta o aktuelnim pitanjima iz oblasti nekretnina.

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter