Rešenje za problematične kredite na vidiku?

avatar

Do kraja juna rešenja za problematične kredite

Izvor:Tanjug 22.maj 2015

U Ministarstvu finansija danas je održana prva sednica Radne grupe za izradu Strategije za rešavanje problematičnih kredita, koja treba da bude završena do kraja juna

krediti

BEOGRAD – U Ministarstvu finansija danas je održana prva sednica Radne grupe za izradu Strategije za rešavanje problematičnih kredita, koja treba da bude završena do kraja juna.

Zadatak Radne grupe biće i da prati realizaciju Strategije i, shodno potrebama i okolnostima, predlaže njeno prilagođavanje, kako bi je nadležni organi i institucije sproveli u praksi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva privrede,  Ministarstva pravde, Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita, Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije kao i  Anagažovani pravni konsultanti na izradi Strategije.

Cilj radne grupe je da izradi Strategiju za rešavanje problematičnih kredita po prethodno izvršenoj analizi postojećeg zakonskog okvira, a na osnovu koje će se identifikovati da li postoje relevantne zakonske i podzakonske odredbe koje omogućavaju rešavanje problematičnih, odnosno teško naplativih i nenaplativih kreditnih plasmana koje su poslovne banke odobrile preduzećima i građanima u Srbiji.

Nakon detaljne analize o strukturi inicijalnog nacrta Strategije prisutnih članova, zaključeno je da je prvi korak u izradi Strategije, definisanje Akcionog plana, kao sastavnog dela Strategije, a koji će biti tema bilateralnih diskusija između Ministarstva finansija, Ministarstva privrede,  Ministarstva pravde, Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita.

Predloženo je da Akcioni plan sadrži ključne  oblasti poput jačanja prudencijalnog i regulatornog okvira za smanjenje nivoa nenaplativih kredita, razvoja tržišta nenaplativih kredita, vansudsko restrukturiranje duga, pravni okvir za prinudnu naplatu i stečaj i opšti pravni okvir i druga pitanja.

U Ministarstvu ističu da je ovo  tek prvi u nizu intezivnih sastanaka koji imaju za cilj efikasno rešavanje ovih problema i koordinaciju aktivnosti svih nadležnih institucija a naredni je planiran za dve nedelje.

725 pregleda ukupno, 2 pregleda danas

Kategorija : Blog &Vesti

Blog obuhvata tekstove i diskusije koje imaju za cilj da informišu posetioce sajta o aktuelnim pitanjima iz oblasti nekretnina.

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter