Poljoprivreda i proizvodnja hrane posao budućnosti

avatar
Izvor: БETA
 

Један од највећих проблема у производњи хране у Србији је што више од 90 одсто произвођача нема формално образовање из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, оцењено је на четвртом Агробизнис форуму, који је отворен у Привредној комори Србије (ПКС). Дакле, пољопривреда је будућност – једног дана ће фармери зарађивати као власници нафтних поља!!

Једног дана ће фармери зарађивати као власници нафтних поља„На нама је да знање будућих стручњака који се образују за пољопривреду искористимо на најбољи начин“, казао је секретар Одбора за пољопривреду ПКС Ненад Будимовић на отварању скупа у организацији Међународне асоцијације студената (АИЕСЕЦ). Он је истакао да ће пољопривреда Србије, према свим показатељима, ове године остварити рекордне приносе.

„Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбених производа за првих десет месеци ове године био је 1,1 милијарду долара што је 27,9 одсто више него у исто време лане“, казао је Будимовић и подсетио да је укупна спољнотрговинска размена Србије у области аграра прошле године била 4,3 милијарде долара.

Новинар и председник Покрета богата Србија Захарије Трнавчевић, казао је да поред недостатка формалног образовања домаћих пољопривредника, велики проблем за бржи развој те области представља и непримењивање модерних технологија, уситњена производња на малим поседима и пропало задругарство. Он је казао да су енергија, вода и храна три врсте робе које постају дефицитарне и које ће у будућности бити тражене и добро плаћене.

„Једнога дана они који буду производили храну, биће у ситуацији данашњих власника нафтних поља“, рекао је Трнавчевић, подсетивши на прогнозе демографа да ће до 2050. на Земљи живети још две милијарде људи, за које ће се храна, због убрзане урбанизације, производити са мањих површина.

Организатори су истакли да је циљ дводневне конференције подизање свести о значају и потенцијалу пољопривреде у Србији.

„Агробизнис форум“ одржава се од 2010. године и представља вид подстицаја младима да започну сопствени бизнис у пољопривреди или да се запосле у том привредном сектору.

 

 

1,232 pregleda ukupno, 2 pregleda danas

Kategorija : Blog &Regija

Blog obuhvata tekstove i diskusije koje imaju za cilj da informišu posetioce sajta o aktuelnim pitanjima iz oblasti nekretnina.

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter