Uređenije tržište i jeftiniji stanovi u 2015 godini

avatar

Autor: Tanjug

Na srpskom tržištu nekretnina u 2015. može se očekivati manji broj agencija i agenata za promet nekretnina, manje prevara, dok će, uprkos smanjenju cena stanova za nekoliko procenata, obim trgovine ostati na istom nivou kao i u 2014, pokazao je godišnji izveštaj portala „Halo oglasi nekretnine“.

business-163501_1280

Cene kvadrata su, prema izveštaju, u 2014. mahom ostale na nivou iz prethodne godine, a najskuplje je i dalje bilo rešavati stambeno pitanje u ekstrazoni u Beogradu, gde je kvadrat koštao i do 2.200 evra.

Jeftiniji stanovi na periferiji mogli su da se nađu i za 700 evra po kvadratu, dok su u ostalim gradovima cene stanova niže. U Subotici je kvadrat koštao od 450 do 900 evra, a u Novom Sadu od 650 do 1.300.

Prema podacima iz izveštaja, stanovima se u 2014. najviše trgovalo u univerzitetskim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Ubedljivo se najviše trgovalo u prestonici, a najtraženije su garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, odnosno stanovi sa cenom od oko 1.000 evra po kvadratu, piše u izveštaju.

Pojeftinjenje i uređenije tržište se, kako je navedeno, očekuje kao posledica usvajanja niza zakona i pratećih propisa u prethodnoj godini.

Pad cena se očekuje pre svega kad počne puna primena Izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, posle 1. marta.

Zakon će, kako se ocenjuje u izveštaju, omogućiti da se građevinske dozvole dobiju za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru za 28 dana, što će pogurati gradnju i spustiti cenu kvadrata.

„Halo oglasi nekretnine“, uprkos tome, ne očekuju veći promet nepokretnosti u tekućoj godini, „pre svega zbog finansijske iscrpljenosti gradjana“, pa ocenjuju da će ponuda stanova i dalje biti veća od potražnje.

U izveštaju je ukazano na to da će tržište, u odnosu na prethodnu godinu, biti više uređeno, jer će agencije i agenti koji se bave nekretninama morati da imaju odgovarajuće licence, čime se dobija kvalitetnija usluga i smanjuju se mogućnosti prevara.

To je, kako piše, omogućeno nakon usvajanja pratećih pravilnika Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.
„Zakon je predvideo da do 8. maja 2015, a u praksi verovatno i ranije, agencije koje žele da nastave da se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti, moraju da budu upisane u novi, jedinstveni registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija“, podseća se u izveštaju.

 

1,182 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Kategorija : Aktuelno &Blog &Predviđanja &Vesti

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter