Novo rešenje za „švajcarce“

avatar

svajcaracUkoliko se usvoje predlozi Radne grupe za rešavanje problema otplate kredita u švajcarskim francima, najugroženijim klijentima bi, već od Nove godine, rate mogle da budu smanjene za oko 30 odsto. Rešenja bi bila u vidu preporuke bankama, ali i Narodnoj banci i Nacionalnoj korporaciji za garantovanje stambenih kredita da svako u svom domenu olakša otplatu socijalno najugroženijima.

Kada je reč o kreditima u švajcarskim francima, postoje četiri modela koje su banke letos predložile klijentima sa problemom u otplati. Ti modeli, međutim, nisu dali željene rezultate pa će ih zameniti nova preporuka radne grupe.

„Tamo gde je obaveza veća od individualnog ili porodičnog dohotka, da predložimo bankama da reprogramiraju te obaveze i da im izađu u susret. Mi ne želimo da ulazimo u detalje tog reprograma, ali neki pokazatelji govore da bi čak jedna trećina rate mogla da se smanji“, kaže ministar finansija Dušan Vujović, koji je i član Radne grupe za rešavanje problema stambenih kredita u „švajcarcima“.

Zoran Mihajlović, koji je podigao kredit u „švajcarcima“ za kupovinu stana, smatra da ima osnova da mu banka izađe u susret i posle sedam godina smanji ratu na podnošljivi nivo.

„Otprilike mi je rata bila jedna trećina plate kada sam ga uzeo. Sada mi je rata skoro cela plata i vrednost te nekretnine je pala, tako da smo mi u bezizlaznoj situaciji, kaže Mihajlović.

Ministarstvo finansija bi bankama koje prihvate reprogram pružilo poreske olakšice. Nacionalna korporacija za garantovanje stambenih kredita proširila bi bazu osiguranja, a Narodna banka Srbije reprogramirane kredite ne bi klasifikovala kao problematične, čime bi se smanjili troškovi.

U Udruženju klijenata „Efektiva“, koje je deo radne grupe, kažu da su za rešenje najzainteresovanije grčke banke, dok austrijske banke imaju tvrđi stav o tome.

„Jedan od tih predloga koji je razmatran na sastanku radne grupe podrazumeva otpis glavnice. Dakle, u startu se otpiše 20 odsto glavnice nakon čega se, ako klijent uredno izmiruje obaveze do kraja otplate, ta glavnica na kraju i trajno briše. Dakle, nije kao što je pisalo u medijima da se 20 odsto godišnje otpisuje, već 20 posto jednokratno“, kaže Dejan Gavrilović iz „Efektive“.

Rešenje za te kredite će ubrzati i različite presude sudova jer je oko 1.500 klijenata zaduženih u „švajcarcima“ dobilo sporove protiv banaka. Odluke se obrazlažu da, ako banke zaračunavaju valutnu klauzulu, onda ne mogu da naplaćuju i promenljivi deo marže.

„Kamatna stopa je cena a valutna klauzula je element obezbeđenja – to su različite kategorije i to je nepoznavanje ekonomske suštine. Mi ćemo imati razgovore sa sudijama i pokušaćemo da im to objasnimo. Evo sada, recimo, kurs miruje – da li to znači da kamate ne treba uopšte naplaćivati“, pita sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Trajno rešenje klijenti će ipak morati da nađu u zajedničkom dogovoru sa bankom, i to će raditi od slučaja do slučaja. U međuvremenu, oko 16.000 kredita, ili svaki šesti od ukupno tri i po milijarde evra nenaplativih kredita u Srbiji, odnosi se na one indeksirane u „švajcarcima“

Izvor : RTS

868 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Kategorija : Aktuelno &Blog

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter