Ne prodavati PKB po svaku cenu

avatar

pkbProfesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić izjavio je da danas da je Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) najveća kompanija agrobiznisa u Evropi, da zato mora da bude pod posebnom pažnjom države i javnosti i da se vidi šta je javni interes u prodaji te kompanije.

On je na konferenciji za novinare koju su organizovali Samostalni i Nezavisni sindikat PKB-a kazao da još nije sasvim jasno šta je javni interes i zašto Grad Beograd treba da prodaje PKB, za koji je, kako je rekao, i bivši predsednik Svetske banke kazao da ni u Americi nema takvog primera.

Ševarlić je naglasio da bi na osnovu modela koji Grad Beograd predlaže, sve agrobiznis kompanije u Srbiji koje su predmet privatizacije, trebalo da prodaju lokalne samouprave na čijoj su one teritoriji.

„Slažem se da PKB treba da doživi promene, ali ne na ovakav način. Samo oni koji ne znaju ništa o agro biznisu ili možda imaju neke druge namera, mogu da predlože ovakav način privatizacije“, kazao je Ševarlić.

Po njegovim rečima, ukoliko se PKB privatizuje na predloženi način, Srbija može da se oprosti od celokupne proizvodnje semena što je ocenio kao „uništavanje semena života“.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević najavio je ranije za septembar javni poziv za kupovinu dela zemljišta PKB-a i rekao da se prodaje deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond, a da je cilj te odluke poboljšanje proizvodnje u PKB-u, jer ta korporacija beleži minus iz meseca u mesec.

Ševarlić je rekao da ukoliko država želi da nešto proda, to treba da bude nekorišćeno poljoprivredno zemljište, ali se za to niko ne interesuje jer su veliki troškovi za pripremu takvog zemljišta za ponovno korišćenje. On je zato ukazao da bi se pri razmatranju otuđenja zemljišta PKB-a, trebalo zapitati koliko je samo koštalo pretvaranje Pančevačkog rita u plodno zemljište.

„Predlog prodaje PKB-a je primer gubljenja nacionalnog suvereniteta. Nijedna vlast u svetu ne bi dozvolila da se na predloženi način prodaje nešto ‘na tacni’, u blizini glavnog grada i što omogućava prehrambenu sigurnost“, kazao je on.

Predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata PKB-a iz Padinske Skele izjavili su danas da se protiv PKB vodi negativna kampanja i iznose neistine da bi se opravdala najavljena prodaja.

Oni su na konferenciji za novinare kazali da nisu tačne tvrdnje o tome da PKB posluje s gubitkom, već je 2014. dobit te kompanije bila 230 miliona dinara iako iz gradskog budžeta korporacija nije dobila ni dinara. PKB i sada posluje pozitivno i izdržava se isključivo od svog rada, rekli su sindikalci.

PKB iz Padinske Skele zauzima ukupno 30.000 hektara i obrađuje 22.000 hektara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije da PKB iz Padinske Skele nije profitabilno preduzeće i da duguje 60 miliona evra, te se zato ide na privatizaciju. Naglasio je da se neće prodavati građevinsko zemljište te firme, i rekao da će biti maksimalno zaštićena prava oko 2.000 zaposlenih u PKB-u.

 

Izvor: Beta

1,004 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Kategorija : Blog &Predviđanja

Blog obuhvata tekstove i diskusije koje imaju za cilj da informišu posetioce sajta o aktuelnim pitanjima iz oblasti nekretnina.

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter