Konverzija po tržišnoj vrednosti

avatar

konverzijaTanjug |

Jedno od osnovnih načela Nacrta zakona o konverziji zemljišta, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, jeste tržišna vrednost nepokretnosti, kažu u Ministarstvu građevinarstvu, saobraćaja i infrastrukture.

„Načelo o tržišnoj vrednosti nepokretnosti i eksplicitno određenje predlagača da na zemljištu za koje postoji podnet zahtev za restituciju nije moguće umanjiti tržišnu vrednost već se ona u celosti određuje i naplacjuje, a 50 procenata te vrednosti se uplaćuje u Fond za restituciju“, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Mreža za restituciju je ranije danas iznela primedbu na Nacrt zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu.

Takođe, Mreža je iznela i tvrdnju da su svi koji nisu kupili ni platili zemljište u proteklim decenijama, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji od decembra 2014. godine, privilegovani u odnosu na ostale građane i investitore, domaće i strane, da mogu da grade bez svojine na zemljištu.

„Čudi činjenica da Mreža za restituciju nije prepoznala nameru predlagača da upravo ovoj kategoriji ne budu uskraćena nikakva prava niti se dovede u pitanje vrednost svojine za koju je podnet zahtev za restituciju“, poručuju iz Ministarstva.

Kako je navedeno u pisanom odgovoru, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture smatra da u saopštenju Mreže za restituciju nema nijednog konkretnog navoda kojim bi se poboljšao tekst Nacrta zakona koji se kritikuje iako javne rasprave kroz koje nacrti prolaze služe upravo za diskusiju i sugestije kako bi se došlo do najboljeg rešenja.

„Kada su u pitanju podaci koji su navedeni u neobaveznom ekonomskom izveštaju, vrlo je jasno da se on bazira na činjenicama koje je Ministarstvo dobilo iz izvora koji su jasno navedeni (anketiranjem većine opština i gradova u Srbiji, iz izvora poreske administracije i podataka Agencije za restituciju)“, kažu u tom ministarstvu.

U tekstu tog neobaveznog ekonomskog izveštaja je jasno naznačeno da su sve te vrednosti vrlo aproksimativne, da su iznosi koji su navedeni u evrima isključivo teorijska apstrakcija i da cilj tog izveštaja nije bio da se dobiju tačni podaci o vrednostima nego da se razume odnos ravnoteže između potencijalnih investitora i pravilnog vrednovanja javne svojine.

„Posebno smo iznenađeni ostalim konstatacijama koje prevazilaze materiju Nacrta zakona i prelaze u etikete političke improvizacije.

Mreža za restituciju je navela da je Ministarstvo popisivalo zemljište koje koriste privredni subjekti koji su danas u postupku privatizacije i stečaja, dok je u javnoj svojini i danas svo građevinsko zemljište koje je prošlo kroz tzv. privatizacije i stečaje i izvršne postupke u poslednjih 25 godina odnosno od 1990. godine.
„Na ovaj način odgovorni u Ministarstvu su izradili potpuno netačne analize, a popis je vršen na osnovu namerno pogrešno datog naloga sa neskrivenim ciljem da se izbegne popisivanje najvećeg dela javne svojine, što se jasno iz dopisa – upita, upućenih lokalnim samoupravama“, navodi Mreža.

Kako kažu, sam upit je pogrešan, to jest tendenciozno napravljen da se preskoči najveći deo zemljišta i popiše simbolično mali.

„To znači da je sa ovakvim obrazloženjem javnosti i vladi ponuđeno falsifikovano i potpuno netačno obrazloženje o efektima ovakvog nacrta“, piše u saopštenju.
Dodaje se da je najvažnije pitanje i suština u vezi sa tim nacrtom da su svi, koji nisu kupilii ni platili zemljište u proteklim decenijama, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji od decembra 2014. godine, privilegovani u odnosu na sve ostale građane i investitore, domaće i strane, da mogu da grade bez svojine na zemljištu, zaključuje se u saopštenju Mreže za restituciju.

867 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Kategorija : Aktuelno &Blog

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter