Dug investitora 16 milijardi dinara za naknadu za građevinsko zemljište

avatar

invest nekretnineGradu Beogradu razni investitori duguju oko 16 milijardi dinara za neizmirenu naknadu za građevinsko zemljište. Polovina tog iznosa, oko osam milijardi je glavni dug, a druga polovina su kamate. U pitanju je neplaćena obaveza za skoro 366.000 kvadrata, tvrdi gradski menadžer Goran Vesić.

- Direkcija za građevinsko zemljište vodi nekoliko hiljada sudskih sporova, a neka dugovanja su starija od deset godina – rekao je Vesić, uz napomenu da ne postoji nijedan dinar neplaćene naknade, odnosno doprinosa u gradu u poslednje dve i po godine.

Na sednici Skupštine grada u četvrtak će se razmatrati odluka kojom je uređen reprogram za izmirenje dugovanja po osnovu naknade za građevinsko zemljište.

– Najveći deo dugovanja nastao je od 2004. do 2011. godine korišćenjem mogućnosti da se prilikom ugovaranja plati samo 10 odsto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle izmirenja prve rate i dobijanja građevinske dozvole, neki investitori su prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali na tržištu nekretnina, a obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište ostale su neizmirene – dodao je Vesić.

Ako bude usvojena odluka o reprogramu investitorima će se ponuditi da glavnicu duga izmire u roku od godinu dana, čime stiču pravo na otpis kamate. Ukoliko dug plate odjednom, u roku od četiri meseca, dužnici stiču pravo na otpis kamate, ali i na popust od 50 odsto glavnog duga.

Izvor: Beoinfo | 24. 01. 2017

3,353 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Kategorija : Blog &Vesti

Blog obuhvata tekstove i diskusije koje imaju za cilj da informišu posetioce sajta o aktuelnim pitanjima iz oblasti nekretnina.

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter