Beograd su ljudi

avatar

Beograd čine ljudi

izvor: Večernje novosti

Ivana MIĆEVIĆ | 01. maj 2015. 09:36 |

Na Filološkom fakultetu u Beogradu srpski jezik uči 80 studenata iz celog sveta, najbolji su Rusi

10-filoloski-studenti-srpskog-

Irina, Darija, Žordi, Dejvid, Andrea i Roman / Foto M. Labudović

ŠTA je to đubretarac? – profesor pita, a studenti koji srpski uče tek nekoliko meseci zbunjeno se zgledaju. Naučili su šta je đubre i đubretar, ali đubretarac… Lome jezik, zamaraju moždane vijuge, a onda se iznenade kada čuju da je reč o kaputu.

U učionici na drugom spratu Filološkog fakulteta, među ostalim studentima su i Rakel sa Kube, Dejvid iz Amerike, Andrea iz Italije, Žordi iz Španije, Darija, Aleksandra, Irina i Roman iz Rusije. Ista im je samo želja da što pre i što bolje nauče srpski jezik. A srpski uglavnom uče da bi što uspešnije završili svoje studije, napisali kvalitetne master i doktorske radove. – Diplomirao sam istoriju u svom rodnom gradu. Nameravam da pišem doktorat o istoriji Jugoslavije, a da bih mogao da čitam literaturu, moram da naučim srpski jezik – priča Žordi Kumplido iz Barselone. – Sada samo učim jezik, a doktorske studije upisaću kada se vratim kući.

Andrea Polineli iz Milana je završio Fakultet političkih nauka u ovom gradu, sada uči srpski, pa će da se vrati na master studije u Italiji:

- Treba da pišem master rad o ekonomskim sankcijama u Jugoslaviji. O tome nema baš mnogo literature na engleskom, a još manje na italijanskom. Zbog toga sam ovde.

GUŽVA NA FILOLOŠKOM - STRANI studenti koji uče srpski podeljeni su u tri grupe, prema nivou znanja. Trenutno ih je oko 80 – kaže prof. dr Vesna Krajišnik sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. – Pohađaju intenzivne kurseve, svakodnevno imaju po tri časa. Kada počnu, u oktobru, ne znaju nijednu reč, a do juna sasvim solidno progovore. Dolaze bukvalno iz celog sveta. Prof. Krajišnik kaže da je posebna gužva na letnjim kursevima, kada se prijavljuju stranci, ali i naši studenti iz dijaspore. Tri nedelje uče svakodnevno.

Obojica sami plaćaju svoje kurseve, stan i ostale troškove. Nemaju stipendije, kao ni Dejvid Kaminski. On je prevalio najduži put do Beograda. Čak od Itake. Ne one Odisejeve, već Itake u državi Njujork, u SAD. On ima i indeks Univerziteta u Beogradu. Upisao je master studije na Fakultetu političkih nauka. Studira na engleskom, ali uči i srpski jezik. O odluci da dođe baš u Srbiju priča sa lakoćom, kao da je otišao u susedni grad:

- Kod kuće sam igrao fudbal sa momcima sa Balkana. I trener mi je bio iz bivše Jugoslavije. Od njih sam i čuo dosta o ovim prostorima – otkriva Dejvid. – To je uticalo na moj izbor. A i želeo sam da završim master u Evropi. Na Fakultetu političkih nauka odabrao sam studije o jugoistočnoj Evropi. Studije su na engleskom, a nisu ni mnogo skupe. Mogu da biram u kom gradu ću da nastavim drugu godinu ovog master programa, ali sam odlučio da ostanem u Beogradu i dogodine.

Najnapredniji u učenju srpskog su njihovi drugari Rusi. Irina Frolova stigla je na usavršavanje sa Lomonosova, gde studira slavistiku. Darija Korsun i Aleksandra Vasilijeva su iz Sibira, iz Tumana. A Roman Sizonenko je došao na master studije na Elektrotehničkom fakultetu. Svi oni imaju stipendiju naše države, smešteni su u domu, hrane se u menzi…

LjUBAV IZ HAVANE DESIZ Rakel Gutijeres srpski uči da bi mogla da razgovara sa komšijama, prijateljima, rođacima svoga muža, a i da bi bebi koju treba da rodi mogla da priča na našem jeziku. Nju je u Beograd dovela ljubav: – Pre deset godina moj sadašnji muž došao je na Kubu na odmor. Bili smo zajedno, pa se razdvojili, pa opet počeli da se zabavljamo. Onda sam ja došla u Beograd. Tu živimo i za dva meseca treba da dobijemo bebu.

- Divno nam je ovde. Nije da nema lepše arhitekture i lepših gradova, ali Beograd ima dušu. I zbog toga je poseban – priča Aleksandra.

Žordi dodaje da ljudi daju Beogradu taj poseban šmek. Ostale stvari su, kaže, slične kao i u drugim metropolama.

- Na svakom koraku naišao sam na gostoljubivost. Svi su spremni da pomognu, vole da se druže – priča Žordi, koji je, priznaje, otkrio i čari srpskih kafana.

Voli da sluša tamburice, a kaže još nije naučio da naručuje pesme.

I on i njegovi drugari planiraju da se vrate kući kada završe učenje u Beogradu. Osim znanja srpskog i novih prijateljstava, kažu, odavde će poneti uspomene na druženja, izlaske i lepote Srbije. Obišli su mnoge gradove, od Subotice do Leskovca.

888 pregleda ukupno, 2 pregleda danas

Kategorija : Aktuelno &Blog &Regija &Vesti

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter