Agencijska provizija – primer iz Hrvatske

avatar

primer hrvatskaProvizija agencije za nekretnine

Nažalost, i osobno sam imao bliskih susreta s lošim posrednicima koji iako angažirani od prodavatelja žele izmusti proviziju od kupca koji se samo javlja na oglas za prodaju stana.

Postoji Zakon o posredovanju u prometu nekretnina gdje je u čl. 2. propisano:

„Nalogodavac je fizička ili pravna osoba koja s posrednikom u prometu nekretnina sklapa pisani ugovor o posredovanju.“

Tamo jasno piše da je obveznik plaćanja provizije „nalogodavac“ tj. osoba koja je posrednika angažirala radi prodaje ili kupnje stana. To se čini logičnim jer ako posrednika angažirate za neku uslugu pošteno je platiti njegov rad. Teoretski, posrednika može angažirati prodavatelj što je u praksi češće ili kupac što je na našem tržištu rjeđe (na razvijenijim tržištima često i prodavatelj i kupac imaju svoje posrednike (real estate broker) tako da svaka strana plaća svoju proviziju)

No kada govorimo o Hrvatskoj, u situaciji kada se kupac javlja na javno objavljeni oglas za kupnju stana – tada on nije nalogodavac već je „druga ugovorna strana“. Nalogodavac je prodavatelj odnosno osoba koja je angažirala posrednika da proda stan u što je uključena izrada oglasa, objava oglasa u novinama, specijaliziranim web portalima i sl. A to je nešto što dio posrednika na našem tržištu ne poštuje!

Kada biste vi kao kupac došli u agenciju i zatražili njihove usluge u pronalaženju stana za vas, tada biste bili u poziciji nalogodavca iako ste kupac – i opet je logično da za tu uslugu platite posredniku proviziju. Međutim kada se javljate na oglas o prodaji nekretnine, vi se na njega ne javljate s ciljem ugovaranja posredničkih usluga nego s ciljem kupnje nekretnine i nijedan posrednik vas ne bi smio uvjeravati u suprotno.

Osobno sam imao loša iskustva s agencijom XY. Nakon što sam se kao kupac javio na oglas o prodaji stana na web portalu, posrednik me je nakon razgledavanja stana u polumračnoj ulici tražio da mu potpišem potvrdu da mi je pokazao nekretninu. Srećom da sam papir preletio pogledom prije potpisa – on je sadržavao rečenicu po kojoj se obvezujem platiti proviziju od 2% posredniku ako kupim taj stan. Taj tip me zapravo htio namamiti da mu potpišem posrednički ugovor iako ga ja to nisam niti tražio niti sam mu to predlagao. Iako me pola sata uvjeravao da je to uobičajeno poslovanje i da mu je već 5 ljudi taj dan potpisalo taj papir (vjerojatno misleći da potpisuju da im je pokazao nekretninu), mislim da je i sam bio svjestan da je to što čini bila čista prijevara. Na sličan način je jednom postupila i neka posrednica, ali se ne sjećam iz koje agencije.

S druge strane imao sam dobra iskustva s agencijom YX. Njihov posrednik mi nije podvaljivao nikakve papire nego je jasno rekao da je njih angažirao prodavatelj, da prodavatelj plaća njihovu proviziju i da kupac nema nikakvih obaveza prema njima.

Postoji i Kodeks etike posrednika u prometu nekretnina koji je sastavljen pri njihovom cehovskom udruženju pod okriljem HKG. Nakon negativnog iskustva s XY došlo mi je da ih formalno tužim sudu časti, ali mi se nije dalo trošiti vrijeme na te likove.

Izvor: Legalis.hr/forum

814 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Kategorija : Blog &Praksa

Blog obuhvata tekstove i diskusije koje imaju za cilj da informišu posetioce sajta o aktuelnim pitanjima iz oblasti nekretnina.

Webmasteri

Naš baner na Vašem sajtu


hit counter

Marketing

Reklamirajte se na našem i povećajte posećenost vašeg sajta.
Pogledajte našu ponudu.

Društvene mreže

Facebook Twitter